FLL i Gladsaxe
Læs mere om FIRST LEGO League forløbet, hvilke skoler der må deltage, hvad eleverne får ud af at være med, og lær mere om, hvad eleverne skal på finaledagen.
Værd at vide om First LEGO League
I Gladsaxe koordinerer GPV - Gladsaxe Pædagogiske Videncenter i samarbejde med Skovbrynet Skole den lokale turnering i FIRST LEGO League.
Foreningen Coding Pirates er operatør på FIRST LEGO League i Danmark og koordinerer nationalt.
Hvert år tager udgangspunkt et nyt tema med naturfaglige og samfundsmæssige dimensioner fra ”den virkelige verden”, samt fokus på problemløsning og innovation.
I sæson 2023 var temaet titlen MASTERPIECE. Udfordringen og den fulde opgaveformulering blev offentliggjort i august 2023, hvor sæsonen startede. Indtil da, kunne man se FIRST LEGO Leagues videoteaser, som løftede sløret for, hvad eleverne skulle arbejde med.
Gennem FLL-forløbet skal holdene udvikle løsninger af teoretisk og praktisk karakter, og eleverne kan arbejde med mange forskellige fagligheder:
- Teknologiforståelse
- Det 21. århundredes kompetencer
- Research, informationssøgning og -bearbejdning
- Fremmedsprog – der er meget viden og inspiration på andre sprog end dansk
- Innovation og idéudvikling
- Naturfag (STEAM)
- Fremlæggelse og effektfuld formidling
Deltagerne i FLL får udfordret deres vedholdenhed. De får også øget deres kendskab til, hvordan de reagerer i pressede situationer og opnår erfaring med at arbejde i større grupper gennem længere forløb.
Det er holdenes vejledere, der skolevis fastlægger indholdet og omfanget af holdenes arbejde med FLL i perioden fra august, hvor sæsonens opgaven offentliggøres, og frem til finaledagen medio november, hvor alle hold mødes på Skovbrynets Skole.
Hvert hold skal tilknyttes mindst en vejleder - enten en lærer eller en pædagog. En vejleder kan godt vejlede flere hold.
Det er primært det selvstændige, vedholdende og innovative, der er i fokus for elevernes arbejde, selvom temaet i FLL har natur- og samfundsfaglig karakter. Derfor kan alle lærere og pædagoger, også ikke-naturfagligt uddannede, vejlede holdene.
Det anbefales, at der på hver skole udpeges en eller flere vejledere, som kan støtte eleverne i arbejdet med at bygge og programmere LEGO-robotter.
GPV - Gladsaxe Pædagogiske Videncenter tilbyder to kurser med fokus på det tekniske til disse vejlerede. Læs mere om vores kurser FLL-kurser.
Der kræves en ekstra indsats af lærere og pædagoger, der deltager i FLL, men tilbagemeldingerne og den gentagne deltagelse viser, at de fleste oplever, at det er det hele værd.
Evalueringer fra tidligere deltagere melder om at dynamikken i klasserne kan udvikles positivt og flere oplever, at hidtil usete styrkesider hos eleverne kan blomstre frem.
Alle skoler i Gladsaxe Kommune kan tilmelde hold til FIRST LEGO League.
Finaledagen blev afholdt på Skovbrynet Skole lørdag den 11. november 2023.
Formålet med finaledagen var at skabe en festlig og uforglemmelig afslutning præget af spænding og begejstring på et forløb omkring teknologi og naturfag.
Forældre, søskende, bedsteforældre og andre interesserede er velkomne.
Alle hold havde en udstillingsstand, hvor de præsenterede deres projekt, og hvordan de havde arbejdet med FLL.
Robotterne konkurrerede på banen, og holdene fremlæggede resultatet af deres innovative arbejde i et lokale, hvor det blev bedømt af dommere, der var rekrutteret blandt deltagernes forældre.
Dagen blev afsluttet med uddeling af priser til de bedste hold i de forskellige kategorier.
Det hold, der samlet scorede højst, blev FIRST LEGO League Champions. De fikr en invitation til at dyste mod vinderholdene fra de andre turneringsbyer ved den danske FLL-finale, der blev afviklet nogle uger efter i Odense.
Tilmelding
Hold til turneringen i Gladsaxe skulle tilmeldes inden den 15. august 2023.
For at deltage i FIRST LEGO League kræves følgende
- Et registreringsgebyr på kr. 1850 per hold op til 12 til 14 elever. Registreringsgebyret dækker adgang til årets opgave og holdsider samt 12 T-shirts i forskellige størrelser. Flere T-shirts kan bestilles, hvis det ønskes. Gebyret opkræves af Coding Pirates.
- Et Challengesæt består af en måtte, som robotten skal køre på, og LEGO-elementer til at bygge de installationer, som skal placeres på måtten. En klasse på cirka to til tre hold kan deles om et Challengesæt, der koster kr. 1700. Challengesæt bestilles og betales sammen med holdtilmeldingen.
- Et finalegebyr, der dækker forplejning til de deltagende lærere og dommere, samt udgifter til kantine- og servicemedarbejdere, ekstra rengøring og pokaler med mere. Beløbet opkræves af GPV efter finalen. Størrelsen beregnes ud fra de faktiske udgifter, og forventes at blive cirka kr. 1000 pr. hold.
- Robotter. Brug enten LEGO Education SPIKE Prime eller de ældre MINDSTORMS EV3. Robotterne programmeres fra pc eller iPad med en gratis apps. Hvis skolen ikke selv råder over LEGO-robotbyggesæt, har GPV et antal, der kan lånes. Hold der deltager i FLL kan få 10 procent i rabat på udvalgte LEGO-robotter hos firmaet Lekolar.
- Banerammen til Challengemåtten bygges af træ og kan genbruges fra år til år. Der skal bruges en baneramme til hvert Challengesæt. Udgifterne til materialer er cirka kr. 5-600. Få byggevejledning og de rigtige mål på GPV.
Alle priser er eksklusive moms og levering.
Ny tilmeldingsprocedure fra sæson 2023
Tilmelding af hold til turneringen i Gladsaxe skal ske på FIRST LEGO Leagues danske webside.
Tilmeldingsprocessen er opdelt i flere faser, og det er blevet muligt at tilmelde flere hold fra en skole samlet.
Nedenstående vejledning fører dig trin-for-trin gennem tilmeldingsproceduren.
Sådan tilmeldes hold
Tilmeldingsprocessen består af flere faser
A. Først skal du skal oprette dig som vejleder
B. Så skal du logge ind, og angive, hvor mange hold din skole vil tilmelde til turnering
C. Dernæst skal du afvente, at den lokale projektleder godkender det tilmeldte antal hold fra skolen
D. Når du modtager bekræftelsen, skal du angive, hvor mange Challengesæt I vil købe, og indtaste betalingsoplysninger før tilmeldingen er bindende.
Opret dig som vejleder, og tilmeld hold her: firstlegoleague.dk/panel
Møder og kurser
For at støtte planlægningen og opkvalificere læringen afholder GPV kurser, hvor de deltagende lærere og pædagoger kan hente vejledning og inspiration til arbejdet med FLL på skolen. På kurserne er der også afsat tid til at komme i gang med planlægningen af forløbet på de enkelte skoler.
Tilrettelæggelsen og processen på skolen
Hold fra alle skoler i Gladsaxe Kommune kan deltage.
Der er gode erfaringer med at en skole tilmelder en hel årgang, der samarbejder i hold på tværs af klasserne.
Deltagere kan være mellem 10 og 16 år, og er oftest fra 6. eller 7. klassetrin.
Der er gode erfaringer med at lade den deltagende årgang fremlægge for de yngre klasser på skolen, samt at lade dem inspirere, og videregive deres erfaringer, når næste klassetrin begynder at arbejde med FLL.
Holdenes opgaver i FIRST LEGO League
Kontakt
FIRST LEGO League i Gladsaxe arrangeres af GPV - Gladsaxe Pædagogiske Videncenter i samarbejde med Skovbrynet Skole.
Projektet koordineres af Knud Skov, som kan kontaktes angående FIRST LEGO League i Gladsaxe.
Knud Skov |
|